Kulki orzechowe ładnie się prezentują i tez wyśmienicie smakują. Możemy przygotować je także z kruchego ciasta które akurat nam lekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-)
Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem.
Składniki;
30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka )
3 łyzki masła
100 ml mleka
2 łyzki kakao
3 łyzki dżemu wiśniowego
Polewa;
pół kostki margaryny (ok.15 dag)
4 łyzki cukru pudru
2 łyzki mleka
pół szklanki zmielonych orzechów brazylijskich
Ciastka należy drobno rozkruszyć. W garnuszku rozpuscic masło, dodac mleko oraz kakao. Zagotowac. Dodac rozkruszone ciastka i dzem. Mase dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Uformowac kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Z podanych składników zrobić polewe, lekko ja przestudzić i obtaczać w niej kulki a następnie obtoczyć w zmielonych orzechach. Kulki równiez możemy podac bez dodatkowego obtaczania w polewie tylko w samych orzechach, zawsze to trochę mniej kalorii ;-)
ps. jeśli masa wyjdzie nam za luźna wtedy należy dodać więcej pokruszonych ciasteczek.
Miłego słodkiego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz