Serniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i tak je uwielbiam!
Spróbujcie sami...
Spróbujcie sami...
Składniki na ciasto;
30 dag białego sera
1/3 szklanki maki
1/3 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
Składniki konfitury;
ok.40 dag truskawek
3-4 łyżki cukru
1 łyżka cukru żelującego
olej do smażenia
Przygotowanie;
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki.
Truskawki obrac, umyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnie, wsypać cukier i smażyć około 15 minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną. Pod koniec dodać cukier żelujący, chwilkę jeszcze smażyć i zdjąć z ognia.
Rozgrzewamy patelnie z ok. 2 łyzkami oleju. Wykładamy porcje ciasta i smażymy serniczki z obu stron na rumiano. Podajemy z konfiturą.
Smacznego!
O, muszę takie zrobić!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa opinii ;-)
UsuńMniam pyszne muszą być i do tego z konfiturą truskawkową, palce lizać. Przepiękny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam ;-)
Usuń