Ależ dzisiaj piękny dzień! słońce... uwielbiam!
Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha!
Spróbujcie sami!
A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-)
10 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
odrobina soli
10 dag cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. wody ( ok 70 ml)
2 galaretki truskawkowe
40 dag truskawek pokrojonych w plasterki
Do foremki wkładamy biszkopt,
ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo
rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po
tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok
drugiego lekko zachodząc na siebie.
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Równo rozprowadzamy i wkładamy do lodówki aby stężała.
Ciasto podajemy schłodzone.
Smacznego!
Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha!
Spróbujcie sami!
A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-)
Składniki na biszkopt;
5 jajek
10 dag cukru10 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
odrobina soli
Przygotowanie;
Żółtka oddzielić od białek a
następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż do
rozpuszczenia, kolejno dodać żółtka i miksować do połączenia.
Mąki przesiać i porcjami dodawać do piany , delikatnie mieszać
drewnianą łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach
25x 35 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto na nią i piec około 25
min lub do tzw. suchego patyczka w temp. 170C.
Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Mus jogurtowy;
500 ml śmietany kremówki ( 30 lub
36%)
500 ml jogurtu greckiego10 dag cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. wody ( ok 70 ml)
Połowę jogurtu lekko podgrzać,
mieszając zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać 70 ml wody i odstawić
na około 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić ja na
palniku i podgrzewać do rozpuszczenia, jednak nie gotować. Zdjąć z
palnika i dodać do ciepłego jogurtu. Dokładnie wymieszać. Masę
przestudzić i wymieszać z pozostałym jogurtem. Śmietanę kremówkę
przelać do miski, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Do
ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do
połączenia.
Dodatkowo;
1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz)
1 szkl. dżemu truskawkowego2 galaretki truskawkowe
40 dag truskawek pokrojonych w plasterki
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Równo rozprowadzamy i wkładamy do lodówki aby stężała.
Ciasto podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz