czerwca 16, 2016

Ciasto mocno kawowe z jagodami.

Dziś propozycja na słodko, mocno kawowe ciasto z jagodami!
Kto uwielbia kawowe desery?



składniki;
25 dag mąki pszennej
3/4 szkl mleka
pół szklanki oleju
15 dag cukru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag mrożonych jagód
 
lukier;
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie;
Mleko, olej oraz jajka łączymy ze sobą i roztrzepujemy widelcem. W drugiej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. Jeśli kawa jest w granulkach to rozpuszczamy ją w kilku łyżkach ciepłej wody lub mleka. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą ale krótko tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy owoce. Mogą być też świeże ale wtedy podczas mieszania nam się rozpadną ponieważ jagody są bardzo delikatne. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (10x30cm) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. w 180C.
Wszystkie składniki lukru mieszamy i polewamy ostudzone ciasto.


Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger