czerwca 24, 2016

Zupa ze świeżej kapusty.

No i mamy w końcu upragnione wakacje!
Pogoda piękna więc tym bardziej chce się pakować walizki!
Dziś szybki obiad -  lekka zupa kapuściana...
Zapraszam!




Składniki;
20 dkg szynki pokrojonej w plastry
2 marchewki
1 pietruszka
3 ziemniaki
1/4 małej kapusty
sól, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka
2 łyżki przecieru pomidorowego
ok 3 łyżki oleju
koperek

Przygotowanie;
Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dorzucamy ziele i liść laurowy. Gotujemy. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szynkę aż się ładnie zrumieni. Kiedy zupa jest juz doprawiona tuż przed podaniem dodajemy szynkę a także pokrojony koperek.


Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger