Pora obiadowa więc dziś już raczej nie przygotujecie tego dania, mimo iż jest bardzo szybkie! ale jutro to już koniecznie!
Zapraszam!
Zapraszam!
Składniki;
1 duży filet z kurczaka ( może być też z indyka)
2 szkl. zielonego groszku (może być mrożony)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty ajvar
kilka suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka śmietany
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie;
Mięso płuczemy i kroimy w większą kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy mięso i chwile smażymy z każdej strony. Następnie dolewamy ok. pół szkl. wody i dusimy kilka minut. Dorzucamy groszek i uzupełniamy wodę aby była na równi z zawartością garnka, gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy przecier i ajvar, doprawiamy do smaku. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy. Jeśli sos jest za rzadki wtedy potrawkę możemy delikatnie zagęścić mąką.
Smacznego!
Często robię taką potrawkę, podaje z ryżem.
OdpowiedzUsuńta też była z ryżem ;-) pozdrawiam!
Usuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;-)
UsuńWypatrzyłam dodatek ajvaru więc już mi się podoba.
OdpowiedzUsuńtak, czuć taki delikatny posmak ...
Usuńwyglada swietnie :) az slinka leci,sprobuje :)
OdpowiedzUsuń