Kto z dzieciństwa pamięta te szybkie i smaczne kulki?
A może w Waszych rodzinach był inny deser który zasługuje na miano "smaki dzieciństwa" ? z chęcią je poznam!
Ja serwuje dziś szybkie "szyszki" - zapraszam!
Składniki;
30 dag cukierków krówek
90 g ryżu preparowanego
10 dag masła
Przygotowanie;
Do garnka (najlepiej o grubym dnie) wkładamy krówki i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystko się rozpuści i masa nie będzie miała żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę z palnika a następnie dodajemy ryż preparowany. Mieszamy aż ryż dokładnie pokryje się masą. Znów odstawiamy na chwilę aby przestygło ponieważ podczas formowania można poparzyć ręce ;-(
Gdy już masa nieco przestygnie , formujemy kulki o wielkości nam odpowiadającej.
Odstawiamy aby kulki zastygły. (może być lodówka)
I gotowe!
Szybko i smacznie!
A może w Waszych rodzinach był inny deser który zasługuje na miano "smaki dzieciństwa" ? z chęcią je poznam!
Ja serwuje dziś szybkie "szyszki" - zapraszam!
Składniki;
30 dag cukierków krówek
90 g ryżu preparowanego
10 dag masła
Przygotowanie;
Do garnka (najlepiej o grubym dnie) wkładamy krówki i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż wszystko się rozpuści i masa nie będzie miała żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę z palnika a następnie dodajemy ryż preparowany. Mieszamy aż ryż dokładnie pokryje się masą. Znów odstawiamy na chwilę aby przestygło ponieważ podczas formowania można poparzyć ręce ;-(
Gdy już masa nieco przestygnie , formujemy kulki o wielkości nam odpowiadającej.
Odstawiamy aby kulki zastygły. (może być lodówka)
I gotowe!
Szybko i smacznie!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz