Na blogu ostatnio zrobiło się słodko, ach... nawet za słodko!
No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?!
Zapraszam na tort!
Składniki na ciasto;
25 dag cukru pudru
70 dag mąki
250 ml śmietany (18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
10 dag masła
kilka kropli aromatu waniliowego,
Masa;
20 dag cukru
35 g mąki
20 dag masła
1 litr mleka
4 żółtka
konfitura brzoskwiniowa ( ja użyłam dżemu z cukinii o smaku brzoskwiniowym domowej roboty)
Przygotowanie;
Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje i jedną mniejsza.
(razem 5 placków) Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C.
Przygotować krem:
Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą, gotować do zgęstnienia ,często mieszając ponieważ masa się szybko przypala. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie. Na końcu do masy dodać kostkę masła i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gęstym kremem i konfiturą przekładać upieczone krążki ciasta. Każdy krążek najpierw smarujemy dżemem a następnie masą. Przykrywamy kolejnym i tak do skończenia składników. (Wierzch i boki smarujemy także) Wierzch posypać kruszonką która powstałą z piątego mniejszego ciasta. Dodatkowo możemy ozdobić wedle własnego pomysłu. Ciasto najlepiej smakuje po około dwóch dniach, kiedy zmięknie.
Przechowywać w lodówce.
No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?!
Zapraszam na tort!
Składniki na ciasto;
25 dag cukru pudru
70 dag mąki
250 ml śmietany (18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
10 dag masła
kilka kropli aromatu waniliowego,
Masa;
20 dag cukru
35 g mąki
20 dag masła
1 litr mleka
4 żółtka
konfitura brzoskwiniowa ( ja użyłam dżemu z cukinii o smaku brzoskwiniowym domowej roboty)
Przygotowanie;
Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje i jedną mniejsza.
(razem 5 placków) Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C.
Przygotować krem:
Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą, gotować do zgęstnienia ,często mieszając ponieważ masa się szybko przypala. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie. Na końcu do masy dodać kostkę masła i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gęstym kremem i konfiturą przekładać upieczone krążki ciasta. Każdy krążek najpierw smarujemy dżemem a następnie masą. Przykrywamy kolejnym i tak do skończenia składników. (Wierzch i boki smarujemy także) Wierzch posypać kruszonką która powstałą z piątego mniejszego ciasta. Dodatkowo możemy ozdobić wedle własnego pomysłu. Ciasto najlepiej smakuje po około dwóch dniach, kiedy zmięknie.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Witamy, jaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńMoja tortownica ma średnice 26 cm. ;-)
UsuńNa miłość do pieczenia nie da się nic poradzić. Trzeba się jej po prostu poddać :) Wiem coś o tym :D A tort wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńa jakie grube maja byc te polacki?
OdpowiedzUsuńCiasto należy podzielić na 4 równe części, zostawiając mniejszy kawałek na okruchy lub na 5 równych części wtedy będzie po problemie ;-) grubość sama wyjdzie, a nadmiar okruchów zawsze można zjeść ;-)
UsuńCudowny ;)
OdpowiedzUsuń