marca 10, 2016

Placuszki bananowe z chrupiącą orzechową posypką.

Zapraszam dziś na placuszki!
Są przepyszne, nie można przestać ich jeść. Smak bananów a na wierzchu chrupiąca skórka!

Kto chętny?


Składniki;
1 jajko
8 łyżek mąki pszennej
2- 3  łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
ok. 1/3 szkl. mleka
2 banany (dobrze dojrzałe)
garść orzechów włoskich

Do dekoracji;
świeże owoce
syrop klonowy



Przygotowanie.
Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę.
Kiedy białko mamy ubite wtedy miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką.
Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta (około 2 łyżki) tworząc placuszka. Po wierzchu posypujemy obficie drobnymi orzechami.
Smażymy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym płomieniu.
Możemy udekorować świeżymi owocami a także polać syropem klonowym.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger