marca 18, 2016

Ciasteczkowe lizaki z siemieniem lnianym.

Nie ma chyba dzieci które nie lubią lizaków, przynajmniej ja takich nie znam. Sama je ograniczam mojej córce, no ale od czasu do czasu przymykam oko na jej zachcianki!
Postanowiłam zrobić je sama w domu, może troszkę w zdrowszej wersji bo z dodatkiem siemienia lnianego a nie od dziś wiadomo że ziarna to samo zdrowie!
Święta za pasem więc warto mieć takie lizaki pod ręką dla naszych najmłodszych gości.


Składniki;
20 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru (można więcej)
1 jajko
1 żółtko
10 dag masła
pół słoiczka powidła śliwkowego

Dodatkowo;
około pół tabliczki białej czekolady
około pół szklanki siemienia lnianego
patyczki do szaszłyków


Przygotowanie;
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Po tym czasie wałkujemy na placek grubości ok. 0,5 cm. i szklanką lub innymi foremkami wycinamy kształty. Ilość ma być parzysta.
Na jednej połówce rozsmarowujemy powidło, następnie układamy patyczek i przygniatamy delikatnie drugą połówką. I tak do wyczerpania składników.
Układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy aż się zrumienią (około 20 min).

Kiedy lizaki już ostygły wtedy je dekorujemy. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią brzegi lizaków. A następnie posypujemy lub maczamy je w siemieniu lnianym.
Odstawiamy na chwilę aż czekolada zastygnie i możemy podawać.




Ten przepis dodaje do akcji superfood w twojej kuchni. A szeroki wybór produktów właśnie superfood można znaleźć w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl








Superfood w Twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger