marca 19, 2016

Mini mazurki krówkowo żurawinowe.

Mazurki to ponoć nieodłączny element Świąt Wielkanocnych!
Ja postanowiłam je zrobić w wersji mini.
Wyszły smaczne ....


Składniki;
30 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
20 dag masła
1 jajko
2 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie;
5 dag masła
ok.50 ml mleka
30 dag krówek
30 dag suszonej żurawiny
bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele)

 Przygotowanie;
Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek. Co jakiś czas mieszamy a na końcu dodajemy mleko. Masa ma być gładka, jeśli   wygląda jakby się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka i mieszamy aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Do lekko przestudzonej masy krówkowej wsypujemy wcześniej umyte a następnie osuszone owoce suszonej żurawiny.
Gdy tartaletki przestygną napełniamy je masą żurawinową. Dekorujemy wedle pomysłu.
Odstawiamy do zastygnięcia.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger