kwietnia 30, 2016

Drożdżowa strucla z serem.

Weekend majowy już właściwie się zaczął , niektórzy wyjechali trochę odpocząc ale większość pewnie została w domu. To dla Was mam dziś przepyszną drożdżówkę! robi się ekspresowo, a jak smakuje....




Składniki;
35 dag mąki pszennej
15 g drożdży
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
5 dag masła
 
Nadzienie;
25 dag sera twarogowego
torebka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 żółtka
 
białko do posmarowania strucli


 
Przygotowanie;
Mleko lekko podgrzać, następnie dodac do niego pokruszone drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić az drożdze podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
 
Ser mieszamy z cukrami, żółtkami aż składniki się dobrze połaczą ze sobą. Kiedy ciasto już wyrosło, wykładamy je na stolnice. Dzielimy na dwa kawałki. Chwilkę jeszcze wyrabiamy a następnie formujemy prostokąt. Który nacinamy po każdej stonie, tworząc paseczki ,  środek zostawiamy w całości a na niego wykładamy połowę farszu. Następnie wałeczki zaplatamy na przemian. Tworząc warkocz. (najlepiej robić to na papierze do pieczenia bo później źle jest strucle przenieść na brytfannę.)
To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Strucle odstawiamy jeszcze na około pół godziny, a przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180C około 30 min. Jednak należy kontrolować aby ciasto się nie spaliło.

Smacznego!


A tutaj wykonanie;






4 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger