kwietnia 02, 2016

Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami...

Za oknami świeci słońce, zapowiada się piękny dzień!
Zatem proponuję szybki obiad i na spacer!

Składniki;
20 dag pomidorów koktajlowych
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego
1 cebula
3 żabki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. szklanka białego ryżu
1 łyżka octu jabłkowego
20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych)
sól, pieprz, zielona pietruszka
 
Przygotowanie;
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pomidorki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz łyżka miodu i chwile smażymy aż pomidorki lekko się przyrumienią.
Zdejmujemy je z patelni a wrzucamy na nią posiekaną cebule i czosnek, Wlewamy pozostałą oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki i lekko kleisty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dolewamy także ocet jabłkowy.
Na samym końcu wrzucamy pomidorki i krewetki. Delikatnie mieszamy do chwili aż się dobrze podgrzeją i podajemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger