kwietnia 18, 2016

Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką.

Rogaliki robi się bardzo szybko jednak trzeba swoje odczekac, lubię czasami tak się pobawić...
dodatkowo robię miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają z ubiegłego roku! do dzieła!




Składniki;
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
60 g masła
2 czubate łyżki cukru
2 jajka
mały słoik marmolady z mirabelek

jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie.
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie  ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinke mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką.
Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje.
Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek, ale można użyć jakie bądź, a następnie zawijam w kształt rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem.

Składniki na kruszonkę.
3 łyzki cukru
4 łyzki mąki
2 łyzki masła
torebka cukru z prawdziwą wanilią


Wszystkie składniki rozetrzeć ze sobą w palcach tworząc kruszonkę.

Kiedy rogale już nam trochę podrosną wtedy smarujemy je roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy około 25 - 30 min. Do momentu aż się ładnie zezłocą.



A tutaj przed pieczeniem.


Tutaj rogaliki nadziane były dżemem wieloowocowym.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger