Dziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam...
Składniki;
2 duże pory ( tylko białą część)
30 dag ziemniaków
2 łyżki śmietany
1 cebula
3 skrzydełka
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
kilka plastrów szynki
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie;
Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy i ziele. Gotować do miękkośći. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pory. Smażyć chwile (kilka plastrów pora odłożyć do dekoracji) dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie dodać do zupy. Jeśli mięso jest miękkie myjąc i zużyć do innych celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest za mało uzupełniamy wodą. Kiedy ziemniaki są miękkie, zupe blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy śmietanę.
Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na oleju. Zupe dekorujemy szynką oraz plastrami pora. Do zupy możemy podać dodatkowo grzanki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz