Dziś zapraszam na danie które wywodzi się z Indii. Moje danie to raczej Polska wersja ;-) ale z orientalną nutą.
Nie wiele osób wie, że Indie i Bollywood to coś co bardzo lubię ....
A zatem zapraszam !
Nie wiele osób wie, że Indie i Bollywood to coś co bardzo lubię ....
A zatem zapraszam !
Składniki;
30 dag filetu z indyka
1 czerwona i zielona papryka
2 woreczki ryżu
pół łyżeczki kurkumy
2 sparzone pomidory bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy garam masala
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku
2 łyzki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu ajvar
Przygotowanie;
Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól, pieprz, odrobina kurkumy, słodka i ostra papryka)Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy ok pół szkl, ciepłej wody lub rosołu i dusimy. W trakcie jeśli woda wyparowuje należy ją uzupełniać. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oraz pokrojone papryki które wcześniej można chwilę podsmażyć na patelni. Dusimy do miękkośći. Pod koniec gotowania dodajemy ajvar i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z ryżem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do wody możemy dodać troszkę kurkumy aby zabarwiła ryż na żółto. Wodę także solimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz