kwietnia 22, 2016

Curry z indykiem i kolorową papryką.

Dziś zapraszam na danie które wywodzi się z Indii. Moje danie to raczej Polska wersja ;-) ale z orientalną nutą.
Nie wiele osób wie, że Indie i Bollywood to coś co bardzo lubię ....

A zatem zapraszam !



Składniki;
30 dag filetu z indyka
1 czerwona i zielona papryka
2 woreczki ryżu
pół łyżeczki kurkumy
2 sparzone pomidory bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy garam masala
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka do smaku
2 łyzki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu ajvar


Przygotowanie;
Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól, pieprz, odrobina kurkumy, słodka i ostra papryka)Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.  Następnie przekładamy do garnka, wlewamy ok pół szkl, ciepłej  wody lub rosołu i dusimy. W trakcie jeśli woda wyparowuje należy ją uzupełniać.  Następnie dodajemy pokrojone pomidory, oraz pokrojone papryki które wcześniej można chwilę podsmażyć na patelni. Dusimy do miękkośći. Pod koniec gotowania dodajemy ajvar i  jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z ryżem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do wody możemy dodać troszkę kurkumy aby zabarwiła ryż na żółto. Wodę także solimy.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger