kwietnia 12, 2016

Sernik Straciatella.

Jakiś czas temu dostałam słodką i pachnącą paczkę od Delecty. Były w niej same cuda dzięki którym jeszcze przez długi czas będę przygotowywać pachnące i zapewne pięknie wyglądające ciasta i desery.

Ciasto które zaraz Wam przedstawię upiekłam także z myślą o  konkursie PIECZ... OT TAK...PROSTO Z SERCA....
Jednak ciasto przede wszystkim powstało dla moich świątecznych gości. Chciałam ich czymś zaskoczyć dodając do naszej polskiej tradycji trochę nowoczesności i też trochę tradycji z innych krajów, która nie wszystkim się podoba szczególnie osobom starszym - jednak moi goście byli zachwyceni.
Sernik w stylu włoskim okazał się strzałem w 10! nie był zbyt słodki a to za sprawą gorzkiej czekolady której użyłam do polewy oraz do sera.
Ten wypiek dedykowany był dla panów którzy nie bardzo przepadają za ciastami od których podczas świąt czy innych imprez okolicznościowych stoły się uginają. Tłumacząc się ,nie dziękuję - nie przepadam za słodkim! Tym razem było inaczej! ciasto bardziej przypadło do gustu panom, więc chyba odkryłam idealny wypiek na męską imprezę!
Zapewne upiekę je nie raz i pewne jest ,że zrobię to... OT TAK.... PROSTO Z SERCA....



Składniki na ciasto;
15 dag masła
20 dag mąki
2 łyżki kakao
10 dag cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Składniki na masę serową;
kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta
10 dag masła
15 dag cukru pudru
1 op. budyniu śmietankowego
1 przyprawa do sernika Delecta
15 dag gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach

Składniki na polewę:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (20 dag)
100 ml. śmietanki kremówki
5 dag masła


Przygotowanie;

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około poł godz.
Jajka ubijamy z cukrem na puch i dodajemy je do sera. Dodajemy także miękkie masło, budyń w proszku i przyprawę do sernika. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy mikserem. Czekoladę ścieramy na tarce i także dodajemy do sera.
Foremkę o wymiarach 28x15 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Z pierwszej formujemy cienkie wałeczki o długości foremki. Układamy je na dnie, jeden obok drugiego. Następnie wylewamy masę serową a na masie układamy wałeczki zrobione z drugiej połowy ciasta.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 10 min, a następnie temperaturę zmniejszamy do 160C i pieczemy jeszcze około godziny. Kiedy sernik ostygnie polewamy go polewa z gorzkiej czekolady.




Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku  - PIECZ...OT TAK...PROSTO Z SERCA... Z DELECTĄ!


Piecz... ot tak... prosto z serca!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sernik w każdej postaci - ten pewnie jest bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger