Czasami nie chce mi się stać przy garach, hmm... czy to normalne? pewnie tak. Jeść coś trzeba a takie szybkie dania są idealne na takie dni pełne "niechcenia" ;-)
Zatem do dzieła!
Składniki;
ok pół kilograma fasolki szparagowej
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa uniwersalna
1 łyzka maki ziemniaczanej
1 szkl. smietany 18%
2 szkl. rosołu ( oczywiście może być tez woda gdy nie mamy rosołu)
2 łyzki oleju
Fasolke myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki( około 2 cm)Wkładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy do miekkosci. Odcedzamy.
W garnku z grubym dnem na oleju szklimy cebule pokrojoną w piórka oraz czosnek przecisniety przez praske. Marchew kroimy na drobne kawałeczki i dorzucamy do cebuli. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Kiedy marchewka będzie miękka dodajemy ugotowaną fasolke. Doprawiamy do smaku przyprawami. Śmietane mieszamy z mąką ziemniaczana i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Czekamy az sosik nam zgęstnieje i sciągamy z palnika.
Gotowe.
Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do drugiego dania.
Smacznego!
Możemy posypać koperkiem lub zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz