Tartaletki uwielbiam w każdej postaci, czy to na słodko czy wytrawnie. Wygodne do zjedzenia, do trzymania ogólnie mówiąc - NAJ. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa ;-)
To do dzieła!
składniki;
30 dag maki pszennej
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
4 łyzki zimnej wody
1 łyzeczka soli
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i chłodzić najmniej pół godziny. Nastepnie ciasto rozwałkować i wylepić nim tartaletki o średnicy ok. 10 cm(foremki wcześniej dokładnie natłuscic masłem lub olejem). Podpiec je około 10 minut w temp, 200st.
Nadzienie;
50 dag pieczarek
3 jajka
3 ząbki czosnku
1 cebula
250 ml smietany (może być 18%)
2 łyzki czarnych oliwek
kilka suszonych pomidorów
przyprawy ( sół,pieprz, pieprz ziołowy,tymianek
2 łyzki oliwy
Pieczarki oczyscic,pokroic na małe kawałki i podsmazyc razem z pokrojoną cebula, czosnkiem i przyprawami na 2 łyzkach oliwy( może być ta z suszonych pomidorów)
Nastepnie podpieczone tartaletki napełnić farszem, smietane wymieszać z jajkami, doprawic. Zalac pieczarki, na wierzchu posypać pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Zapiekac około 20 min, w 200st.
Podawac na ciepło lub zimno!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz