Fasolkę zazwyczaj zajadam sama, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ziemniaków.
Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada.
Przepis to klasyk więc podaję go dla początkujących ;-)
Składniki;
ok. pół kg fasoli szparagowej
3 łyzki masła
3 łyzki bułki tartej
sól
pół łyżeczki suszonej bazylii
Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Zalać zimną wodą,(w trakcie gotowania należy posolić) i gotowac do miękkości około 15 min. Jednak im młodsza fasolka czas gotowania należy skracać. Najlepiej co jakiś czas próbować czy już jest miekka. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Dodajemy masło, bułke tartą, bazylie i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Smażymy az bułka tarta lekko nam się zezłoci, co jakiś czas mieszając. Ot cała filozofia! ;-)
Smacznego!
Bardzo lubię taką fasolkę.
OdpowiedzUsuń