Składniki;
masło lub margaryna 20 dag
3/4 szkl. cukru
1 szkl.mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 30 dag śliwek
3 łyżki kakao
szkl. śmietany kremówki (36%)
15 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch a następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
Sliwki myjemy i wyciągamy pestki.
Foremkę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Najpierw wykładamy jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. i pieczemy około 45- 50 min.
Blacha która użyłam ma wymiary 25/35 cm.
Schłodzoną kremówke ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i ubijamy do momentu połączenia.
Kiedy ciasto nam się upiecze i wystygnie na wierzch wykładamy bitą śmietane. Wyrównujemy a po wierzchu posypujemy kakao.
Smacznego!
Pyszne ciasto z sezonowymi owocami najlepsze :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńO tak, korzystam zanim spadnie śnieg ;-)
UsuńBardzo fajne ciacho, sezonowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńNiedługo na warsztat wskoczą jabłka, u Ciebie pewnie też ;-)
UsuńMuszę spróbować zwłaszcza, że śliwki uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś poklikać mi w linki w najnowszym poście: Mój Blog - klik! Byłabym bardzo wdzięczna! :)
Będę wpadać ;-) Pozdrawiam!
UsuńCiasto kusi i to bardzo;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się nieźle, chętnie bym zjadła kawałeczek takiego ciasta
OdpowiedzUsuń