sierpnia 19, 2015

Czarno białe ciasto ze śliwkami pod chmurką z bitej śmietany.

Śliwki o tej porze roku możemy kupić wszędzie, dlatego dziś zapraszam Was na  czarno białe ciasto właśnie z nimi. Ciasto szybkie, smaczne a dodatkowo pod chmurką z bitej śmietany i mascarpone.

Składniki;
masło lub margaryna 20 dag
3/4 szkl. cukru
1 szkl.mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 30 dag śliwek
3 łyżki kakao

szkl. śmietany kremówki (36%)
15 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch a następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej dodajemy kakao.
Sliwki myjemy i wyciągamy pestki.
Foremkę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Najpierw wykładamy jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. i pieczemy około 45- 50 min.

Blacha która użyłam ma wymiary 25/35 cm.
Schłodzoną kremówke ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i ubijamy do momentu połączenia.

Kiedy ciasto nam się upiecze i wystygnie na wierzch wykładamy bitą śmietane. Wyrównujemy a po wierzchu posypujemy kakao.

Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto z sezonowymi owocami najlepsze :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho, sezonowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo na warsztat wskoczą jabłka, u Ciebie pewnie też ;-)

      Usuń
  3. Muszę spróbować zwłaszcza, że śliwki uwielbiam :D
    Czy mogłabyś poklikać mi w linki w najnowszym poście: Mój Blog - klik! Byłabym bardzo wdzięczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się nieźle, chętnie bym zjadła kawałeczek takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger