sierpnia 25, 2015

Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym.

Rurki zrobiłam po raz pierwszy. Mając w głowie wspomnienia z rodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań.
A więc zapraszam!

Składniki;
2,5 szkl. mąki pszennej
20 dag margaryny lub masła
1 szkl. śmietany 18%

Z podanych składników zagnieść ciasto. Mąke przesiać dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozgniatać w palcach, następnie dodać  śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzine a w tym czasie przygotować krem i dżem porzeczkowy.

Krem;
250 ml kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i serek i ubijać do połączenia składników. Nie za długo bo może się zdarzyć że śmietana nam się zważy. Kiedy będzie gotowa włożyć do lodówki.

Dżem porzeczkowy;
50 dag czerwonych porzeczek
ok. poł szklanki cukru

Porzeczki oderwać od szypułek i opłukać. Następnie wrzucić na patelnie lub do garnka o grubym dnie. Lekko rozgnieść je widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu aż masa będzie gęsta. Słodkość dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie.

Dodatkowo;
kilka łyżek cukru
2 jajka


Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm. Pociąć go na paski o szerokości ok 2 cm. Każdą rurke szczelnie owinąć paskami ciasta.
Przygotować dwa talerze - do jednego wsypać kilka łyżek cukru a do drugiego wbić dwa jajka.
Roztrzepać je i każdą rurke dokładnie posmarować jajkiem a następnie obtoczyć w cukrze. Gotowe rurki układać na wyłożonej i posmarowanej margaryną brytfance.
Wkładać do nagrzanego piekarnika do 200C i piec około 15- 20 min. Az będą mieć lekko złoty kolor.
Ja nie natłuściłam papieru i miałam problem po upieczeniu oderwać rurki od niego.

Kiedy rurki przestygną do połowy napełniamy je kremem, następnie wkładamy około łyżeczki dżemu do środka i dokładamy do pełna krem.
Gotowe!


                                                   Przed upieczeniem ;-)

Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger