sierpnia 18, 2015

Pulpety w sosie pieczarkowym.

Dziś zapraszam Was na pulpety. Bardzo lubię i wydają mi się mniej kaloryczne niż zwykłe kotlety mielone smażone na tłuszczu, ale raczej tak nie jest ;-) to tylko złudzenie. Mimo to od czasu do czasu kaloryczne dania również są w cenie ;-)

Składniki;
50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
1 mała czerstwa bułka
sól, pieprz
2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa)
1 łyżka mąki
olej
1 cebula
 
sos;
20 dag pieczarek
przyprawa uniwersalna
1 łyżka maki pszennej
sól, pieprz
 
Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, cebulą i odciśniętą bułka. Formować małe pulpety i obtaczać w mące, a następnie zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie przełożyc do garnka i zalać ciepłą wodą tak aby przykryć pulpety. Pieczarki pokroić w półplasterki i dorzucić do pulpetów. Gotować około 20 min. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować.
Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.
 
Smacznego!
 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger