Składniki;
50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
1 mała czerstwa bułka
sól, pieprz
2 łyżki suszonych pomidorów ( przyprawa)
1 łyżka mąki
olej
1 cebula
sos;
20 dag pieczarek
przyprawa uniwersalna
1 łyżka maki pszennej
sól, pieprz
Bułkę namoczyć w wodzie a kiedy będzie miekka odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostke i zrumienić na oleju. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, cebulą i odciśniętą bułka. Formować małe pulpety i obtaczać w mące, a następnie zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie przełożyc do garnka i zalać ciepłą wodą tak aby przykryć pulpety. Pieczarki pokroić w półplasterki i dorzucić do pulpetów. Gotować około 20 min. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalna. Pod koniec gotowania można zagęścić łyzką mąki wcześniej wymieszaną z wodą aby nie było żadnych grudek. Wlać do sosu i zagotować.
Podawac z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz