Tartaletki sa szybkie w przygotowaniu, smaczne a dodatkowo fajnie się prezentują. Z nadzieniem możemy fantazjować jak tylko chcemy. Ja wykorzystałam jabłka a efekt przedstawiam poniżej!
Proszę się częstować!
Skłądniki;
30 dag mąki
20 dag twardego małsa
cukier waniliowy
4 łyzki cukru pudru
2 łyzki serka homogenizowanego waniliowego
3 łyzki mleka w proszku
1 żółtko
Dodatkowo;
1 kg jabłek
3 łyzki cukru
3 łyzki wody
10 dag skórki pomarańczowej
cukier puder do dekoracji
białko do posmarowania tartaletek
Mąke przesiać , dodac pokrojone masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około 1godz. W tym czasie jabłka należy obrac i pokroić w kostke. Wrzucic na patelnie, dodac cukier oraz wode i dusic około 30 min. Do czasu az jabłka będą szkliste ale jeszcze nie będą się rozpadac na kawałki. Na końcu dodac skórke pomaranczowa. Ostudzic.
Ciasto wyjac z lodówki , rozwałkować a tartaletką wycinac koła. Foremki dokładnie natłuscic olejem, a następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem na wierzchu. Jeśli mamy na wierzchu ciasto smarujemy je rozkłóconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. w 180c. do czasu az będą ładnie przyrumienione. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziekuje za miły komentarz ;-)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na szarlotkę- dawno jej u mnie nie było ;) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńNiebawem tez kilka moich propozycji na szarlotki i ciasta z jabłkami. Więc zapraszam do śledzenia bloga ;-) Również pozdrawiam!
UsuńTakie mini szarlotki :) Musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńO tak, smaczne bardzo, polecam!
Usuń