Babeczki świetnie nadają się na kolacje jak i na imprezową przekąskę.
Kto chętny?
Składniki ciasto;
40 dag mąki pszennej
2 łyzki zmiksowanego ugotowanego brokuła
15 dag margaryny
2 łyzki smietany
2 zółtka
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pasta;
1 brokuł
1 serek śmietankowy (15 dag)
sól, pieprz
1 łyzeczka kuminu
sok z jednej cytryny
Dekoracja;
2 łyzki pistacji
kiełki brokuła
Przygotowanie;
Brokuła myjemy, dzileimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut. Nastepnie blendujemy aby powstał mus. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Z powstałego musu zabieramy 2 łyzki i dodajemy również do ciasta. Reszte odkładamy.
Foremki możemy natłuscic, ciasto po pół godzinnym schłodzeniu wałkujemy , wycinamy kółeczka i wylepiamy nimi foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor.
Do pozostałego musu wkładamy serek smietankowy, pozostałe przyprawy wraz z sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Kiedy babeczki się upieką i przestygną wtedy napełniamy je powstała pasta. Pistacje drobno kroimy. Dekorujemy pistacjami i kiełkami. Można przykryć je także drugą babeczką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz