Nie jest tajemnicą , ze uwielbiam piec ciasta a jeszcze bardziej uwielbiam je jeść. Dziś zapraszam Was na ciasto z dosyć starą historią. Może ktoś sobie o nim przypomni? ;-)
Polecam!
Składniki;
20 dag margaryny lub masła
15 dag cukru
5 jajek
25 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
6 łyzek mleka
30 dag rabarbaru
Białka należy oddzielic od żółtek i ubić na sztywna piane. Masło pokroić na kawałki i przełozyc do miski, dodac cukier i zółtka i utrzeć na jednolitą mase. Nastepnie dołozyc piane z białek oraz mąke wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodac kakao i mleko. Blache (ja uzyłam 23/35cm.) wyłozyc papierem do pieczenia. Najpierw wyłozyc jasne ciasto a na nie ciemne. Rabarbar umyc i pokroić na kawałki długości blachy i poukładać go na ciescie kakaowym w odstępach 1 cm. i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 40 min. w temp.160C.
Po ostudzeniu polac polewą czekoladową.
Składniki polewy;
10 dag margaryny
3 łyzki cukru
3 łyzki kakao
ok 5 łyzek mleka
Do garnuszka włozyc wszystkie składniki i podgrzewac na małym ogniu energicznie mieszając az do momentu rozpuszczenia wszystkich składników i do czasu az polewa nam zgęstnieje. Wtedy polewe zdejmujemy z ognia i jeszcze chwile mieszamy. Czasami może się zdarzyć ze polewa nam się rozwarstwia wtedy należy dolac więcej mleka lub wody i nadal energicznie mieszac. A po chwili polewa zostaje uratowana i nadaje się do uzycia mimo iż stracilismy już nadzieje ze tak będzie ;-)
Polewe lekko studzimy i dekorujemy nią ciasto.
A to przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego!
Pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńTak ,polecam ;-)
Usuń