Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią go zrobić. Tak więc dziś przepis na idealne ciasto - dla tych którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w dziedzinie - kulinaria!
Składniki;
50 dag mąki
szklanka gorącej wody
4 łyzki oleju lub oliwy
1 jajko
łyzeczka soli
Mąkę przesiewamy przez sitko (ja robie to do miski) wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło.
Przygotowuje nadzienie;
30 dag jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Jagody płucze w zimnej wodzie (wybieram wszystkie listki i inne paprochy) i odcedzam na sitku. Zostawiam na chwile aby dobrze odciekły i trochę przeschły. Przekładam do miski i wsypuje cukier oraz mąke. Delikatnie mieszam.
Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na srodek każdego nakładam łyżeczke jagód i zalepiam brzegi.
Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów.
Wode gotuje, wcześniej sole i na wrzątek wrzucam pierogi. Zmniejszam płomien aby woda nie "szalała" ponieważ pierogi się mogą rozwalić. Gotuje je kilka minut. (5-8) a następnie odcedzam i przelewam zimną wodą.
Podaje ze smietaną. Posypuje także cukrem.
Smacznego!
Z truskawkami również sa wyśmienite.
Uwielbiam pierogi z jagodami. Mniam ... Pychotka
OdpowiedzUsuńNiektórzy twierdza, ze takie pierogi w ogóle nie nadają się na obiad. Ponieważ je zjedzą a za chwile znów są głodni ;-) Może i cos w tym jest, ale jakie one są pyszne!? ciężko im się oprzeć!
Usuń