lipca 14, 2015

Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem.

Dania typu "gulasz" uważam ze się swietnie nadają na kazdą okazje. Wszystko zależy od dodatków. Ten powstał w skutek dodawania co miałam pod ręką. Efekt - pyszne danie!
Spróbujcie!
 
40 dag szynki wieprzowej bez kosci
1 cebula
pół czerwonej papryki
5 łodyg selera naciowego
1 duże jabłko
6 pieczarek
1 marchewka
kilka kaparów
maka do panierowania
przyprawa do gulaszu
sól, pieprz
2 łyzki oleju
 
Mieso opłukać, pokroić w plastry, natrzeć przyprawa do gulaszu następnie opanierowac w mace i obsmazyc z obu stron na oleju. Cebule pokroić w piorka i dodac do miesa, zalac odrobina wody ,Dusic pod przykryciem, marchew pokroić w plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i seler w kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem lub kaszami , ryzem albo ziemniakiami.
 
Smacznego!
 
 

6 komentarzy:

  1. To przepis dla ilu osob?

    OdpowiedzUsuń
  2. A zagescic ten gulasz np maka lub smietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody dolewamy minimalnie więc ta mąka w której zostało opanierowane mięso wystarczająco zagęści sos. Dodatkowo jabłko które dodamy także go zagęści. Ale jeśli dolejesz więcej wody aby uzyskać tym samym więcej sosu, wtedy proponuje zagęścić mąką.

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger