Polecam.
Składniki;
2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag)
pół nektarynki
pół czerwonej cebuli
sól, pieprz, ostra papryka, oregano
1 łyzka syropu z mniszka lekarskiego (może być też miód)
1 łyzka soku z cytryny
2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie ją a nie klasyczny grill)
Przygotowanie;
Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm. Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym.
Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka (może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab.
Z każdej strony około 6-7 min.
Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka (może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab.
Z każdej strony około 6-7 min.
Podawac z salsą nektarynkową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz