Dzisiaj piękny dzień więc az szkoda czasu marnować na stanie w kuchni ale przecież człowiek musi coś jeść ;-) więc zapraszam na bliny gryczane. Fajny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej która została nam z obiadu.
Składniki;
25 dag ugotowanej kaszy gryczanej
15 dag wymoczonych filetów śledziowych
kilka łyzek rosołu
3- 4 łyzki mąki pszennej
2 łyzki startego żółtego sera
2 jajka
odrobina soli, pieprz
masło
Ugotowaną kasze mielimy w maszynce razem ze sledziami, następnie należy dodac zółtka, rosół, mąke oraz ser i dokładnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną piane, dodajemy do sledziowo- gryczanej masy i delikatnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem ale należy robić to ostrożnie ponieważ sledzie same w sobie sa słone, wiec w łatwy sposób możemy przesolić.
Na małej patelce rozpuszczamy odrobine masła i kładziemy małe i cienkie kotleciki. Bliny smażyc z obu stron aż będą ładnie przypieczone. Staramy się aby bliny były małe ponieważ trudno jest je przełożyć na drugą strone.Jeśli masa jest zbyt lejąca wtedy dodajemy mąke aby masa była gęstsza.
Podawać ze smietaną lub posypane serem zółtym lub z kawiorem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz