Nie od dziś wiadomo ze kasza jaglana ma wiele witamin i ogólnie jest zdrowa. Moja córka nie ma problemów aby odmówić jakiejkolwiek kaszy więc gości ona u nas bardzo często. Kotlety które dziś Wam proponuję nadają się idealnie na przekąskę w plenerze. A ze my często zwiedzamy różne miejsca więc u nas sprawdza się idealnie.
A więc do dzieła!
Składniki;
25 dag kaszy jaglanej,
600 ml. bulionu warzywnego,
10 dag chudego twarogu,
10 dag czarnych lub zielonych oliwek,
2 jajka,
2 łyzki oliwy,
1 czerwona papryka,
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu,
ząbek czosnku,
mielona papryka, sól, pieprz,
2 łyzki mąki kukurydzianej
2 łyzki masła
Bulion należy zagotować , kasze wypłukać i wrzucić do bulionu. Gotowac około 20 min az wchłonie płyn i będzie miekka. Odstawic pod przykryciem do ostudzenia a w tym czasie paprykę należy pokroić w drobna kostke a oliwki i czosnek należy posiekać.
Schłodzony twaróg należy wymieszać z jajkami, oliwkami, sola, pieprzem oraz rozmarynem. Na końcu dodac paprykę i czosnek i wszystko dokładnie wymieszać z kasza. Mase doprawić do smaku i formowac z niej niewielkie placuszki .(najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi bo wtedy masa nie przykleja się nam do nich) Na końcu obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać masło z oliwa i smazyc placki z obu stron az będą złociste, układać je na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety sa pełne witamin. wiec znakomicie dodają sił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz