Składniki ;
4 białka
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu
20 dag truskawek
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i nadal ubijamy az się rozpuści. Dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz mleko i delikatnie mieszamy. Wlewamy do foremki najlepiej małej (ja uzyłam ćwibakówki 30/10cm ) i na wierzchu ułożyłam truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 40 min.
Smacznego!
Ciasto podaje z konfiturą truskawkową.
Skłądniki;
30 dag truskawek
ok pół szklanki cukru
2 łyżeczki żelfixu
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnie i dosypujemy cukier. Smażymy kilkanaście minut i dodajemy żelfix. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwile. Studzimy i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz