kwietnia 06, 2018

Tarta holenderska z jabłkami i recenzja książki " Wszystkie poranki świata".

W ostatnim czasie piekłam kilka szarlotek. Dziś podzielę się jedną z nich. Przepis pochodzi z książki "Wszystkie poranki świata" od wydawnictwa Buchmann. Znajdziemy w niej propozycje na mega pyszne śniadania z całego świata. Począwszy od indyjskiej herbaty z  mlekiem a kończąc na japońskiej zupie miso. To co, zapraszam Wam na śniadanie! 



Jeśli cenicie sobie smaczne i wspólnie celebrowane  rodzinne śniadania to ta książka jest właśnie dla Was! zawiera ponad 40 przepisów na europejskie śniadania ale nie tylko. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ jak się okazuje w każdym zakątku świata na śniadanie spożywane są całkiem inne dania. W Japonii zjemy zupę miso z wodorostami a na Alasce pyszną pieczoną owsiankę, która bardziej wpisuje się w moje gusta smakowe. W Indiach dzień zaczniemy od herbaty z mlekiem która świetnie będzie współgrać z kokosowymi babeczkami wprost z Filipin. 



Zdjęcia są niezwykle apetyczne, przeglądając je od razu chce się biec do kuchni i spróbować dania danego regionu. 

Tytuł; Wszystkie poranki świata.
Wydawnictwo; Buchmann
Autor; Elisa Paganelli, Laura Ascari
Ilość stron; 143
Oprawa; twarda



Książkę napisały dwie panie, jedna z nich jest fotografką (to można stwierdzić po pięknych zdjęciach) druga zaś projektantką. 
Ja na podstawie książki przygotowałam tarte jabłkową która w zasadzie wygląda jak tort... to śniadanie wprost z Holandii jednak jakże dobrze znany także i nam. Śniadanie czy deser, nieważne kiedy zjemy bo smakuje bardzo bardzo...

Holenderska tarta z jabłkami.

Składniki na ciasto;
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
1 jajko
20 dag zimnego masła
szczypta soli

 
nadzienie;
1 kg jabłek
10 dag rodzynek
2 łyżki cynamonu
sok z połowy cytryny
8 dag cukru trzcinowego
3 łyżki mąki ryżowej

 
białko do posmarowania wierzchu ciasta

 
Przygotowanie;
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 45 min.
Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do nich cynamon, rodzynki, sok z cytryny, cukier a także łyżkę mąki ryżowej. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto na dno i boki ( około 6 cm), posypujemy mąką ryżową i wykładamy nadzienie a z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i 20 min, pieczemy w temp, 170C.
Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną lub na zimno.

Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger