Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
8 g suchych drożdży
20 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
1/3 szklanki letniego mleka
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru trzcinowego Skworcu
Dodatkowo;
migdały w płatkach Skworcu
argentyński krem karmelowy Skworcu *
Przygotowanie;
Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i masło i sok z cytryny. Mieszamy. Następnie wsypujemy składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wsypujemy cukier trzcinowy i mieszamy ale tak niedbale. aby cukier był tylko lekko wmieszany.
Gofrownicę nagrzewamy, na każdą płytkę wykładamy 1 łyżkę ciasta. Ciasto będzie gęste lecz klejące, takie ma być. Pieczemy aż gofry będą złociste.
Polewamy pysznym karmelowym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Produkt nie zawiera glutenu.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smakowicie, ciekawe jakby smakowały z lodami albo z owocami :)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie...
UsuńNigdy nie jadłam gofrów belgijskich :) Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/