kwietnia 10, 2018

Kakaowa szarlotka.

Za oknami piękna wiosna a ja Was zapraszam dziś na kakaową  szarlotkę! 
Kto chętny? wiem, wiem sezon bikini w pełni ale może ktoś się jednak skusi...

Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru pudru
2 jajka
4 łyżki kefiru
4 łyżki kakao Skworcu

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Chłodzić w lodówce około pół godziny. 

Składniki na nadzienie;
1.5 kg jabłek
15 dag cukru trzcinowego Skworcu
1 łyżeczka cynamonu Skworcu
2 łyżki mąki ryżowej Skworcu


 
Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku, odlewamy go. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon  a także łyżkę mąki ryżowej.  Dokładnie mieszamy.
Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz.


Smacznego! 

ps. do dekoracji użyłam cynamonu w laskach Skworcu.

1 komentarz:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger