Za oknami piękna wiosna a ja Was zapraszam dziś na kakaową szarlotkę!
Kto chętny? wiem, wiem sezon bikini w pełni ale może ktoś się jednak skusi...
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru pudru
2 jajka
4 łyżki kefiru
4 łyżki kakao Skworcu
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Chłodzić w lodówce około pół godziny.
Składniki na nadzienie;
1.5 kg jabłek
15 dag cukru trzcinowego Skworcu
1 łyżeczka cynamonu Skworcu
2 łyżki mąki ryżowej Skworcu
Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku, odlewamy go. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon a także łyżkę mąki ryżowej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz.
Smacznego!
Kto chętny? wiem, wiem sezon bikini w pełni ale może ktoś się jednak skusi...
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru pudru
2 jajka
4 łyżki kefiru
4 łyżki kakao Skworcu
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Chłodzić w lodówce około pół godziny.
Składniki na nadzienie;
1.5 kg jabłek
15 dag cukru trzcinowego Skworcu
1 łyżeczka cynamonu Skworcu
2 łyżki mąki ryżowej Skworcu
Blaszkę 25x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno i boki blaszki. Posypujemy łyżką mąki ryżowej, wykładamy nadzienie a na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz.
Smacznego!
ps. do dekoracji użyłam cynamonu w laskach Skworcu.
Uwielbiam szarlotkę, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń