Gotuję, nie marnuję czyli kuchnia zero waste po polsku - to kolejna świetna propozycja książkowa pełna inspiracji kulinarnych dla osób którym zdarza się wyrzucać jedzenie.
Do śmietników na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności rocznie. Marnujemy co 2 jabłko i co trzecią wyłowioną z morza czy jeziora rybę. Tyle jedzenia wystarczyło by do nakarmienia 3 miliardów ludzi. Sama Europa rocznie marnuje 88 ton żywności, te dane powodują ścisk w żołądku wiedząc ze tyle ludzi na świecie głoduje...
Sylwia Majchrzak dziennikarka Tvn i blogerka napisała poradnik jak planować zakupy, jak przechowywać produkty aby długo zachowały świeżość, jak mrozić, suszyć... ogólnie jak nie marnować jedzenia!
Wszystkie te informacje są bardzo pomocne w planowaniu zakupów i całego jadłospisu. Podpowiada jakich rzeczy kupić mniej a jakich więcej. Tłumaczy także, co konkretnie oznacza termin data przydatności czy też data do spożycia.
Ja przyznam, że jeśli tylko zauważyłam że dany produkt niestety był po dacie przydatności lądował w koszu... okazuje się, że to był błąd.
Do śmietników na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności rocznie. Marnujemy co 2 jabłko i co trzecią wyłowioną z morza czy jeziora rybę. Tyle jedzenia wystarczyło by do nakarmienia 3 miliardów ludzi. Sama Europa rocznie marnuje 88 ton żywności, te dane powodują ścisk w żołądku wiedząc ze tyle ludzi na świecie głoduje...
Sylwia Majchrzak dziennikarka Tvn i blogerka napisała poradnik jak planować zakupy, jak przechowywać produkty aby długo zachowały świeżość, jak mrozić, suszyć... ogólnie jak nie marnować jedzenia!
Wszystkie te informacje są bardzo pomocne w planowaniu zakupów i całego jadłospisu. Podpowiada jakich rzeczy kupić mniej a jakich więcej. Tłumaczy także, co konkretnie oznacza termin data przydatności czy też data do spożycia.
Ja przyznam, że jeśli tylko zauważyłam że dany produkt niestety był po dacie przydatności lądował w koszu... okazuje się, że to był błąd.
Tytuł; Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste P Polsku.
Autor; Sylwia Majchrzak
Wydawnictwo; Buchmann
Ilość stron; 207 stron
Oprawa ; Twarda
Książka podzielona jest na 5 działów;
Pieczywo
Owoce
Warzywa
Nabiał
Mięso
Mnie do gustu najbardziej przypadł dział - pieczywo. Ile razy się marnowało i nie było na niego pomysłu. Przyzwyczailiśmy się aby każdego dnia jeść świeże... ale co z tym wczorajszym czy jeszcze z wcześniejszego dnia? Sylwia ma na to sposób - po prostu chleb mrozimy i wyciągamy odpowiednią ilość taką jaką potrzebujemy. Ja też już mrożę i w końcu nie marnuję!
Jeśli jednak zdarzy nam się przeoczyć i nagromadzimy kilka kromek w książce jest kilka świetnych przepisów jak je wykorzystać. Począwszy od tostów , grzanek a kończąc na roladkach czy puddingach. Same pyszności, mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy. Są łatwe i z dostępnych produktów które prawie zawsze mamy w lodówce.
Zdjęcia są piękne, dodatkowo zachęcają do gotowania.
Najwięcej wyrzucamy warzyw i owoców więc ja postanowiłam przygotować jakże proste a jakie smaczne danie, w zasadzie deser.
Do jego przygotowania możemy użyć każdego rodzaju owoców, ja użyłam mrożonych aby wyczyścić zamrażalnik przed wiosną i kolejnymi świeżymi owocami.
Jednak świeże owoce są jak najbardziej wskazane do użycia do tego deseru.
Owoce zapiekane pod koglem - moglem.
Składniki;
około szklanka owoców, u mnie truskawki, jagody, czarne i czerwone porzeczki
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie;
Owoce przekładamy do naczynek żaroodpornych. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Następnie zalewamy nią owoce. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 15- 20 minut. Kogel mogel powinien być ścięty i przyrumieniony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz