września 29, 2017

BOWLLOVE - recenzja książki a także pomysły na smaczne miski pełne witamin.

Bowl Food to nie tylko najgorętszy trend sezonu, ale przede

wszystkim znakomity pomysł


na zbilansowaną, zdrową dietę. W swojej nowej książce

David Bez zrywa z tradycyjną koncepcją zupy i jak zwykle

proponuje oryginalne przepisy na ciepłe dania, serwowane w

miskach.

Książka zawiera niebanalne pomysły na pełnowartościowy posiłek dla wszystkich – wegan, wegetarian, witarian (dieta wykluczająca spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej) i wszystkożerców. Zasada jest prosta: jak najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów.

Oczywiście mowa tutaj o książce BOWLLOVE, to już druga z tej serii książka wydawnictwa Buchmann.

Tytuł; Bowllove - zdrowe i odżywcze miski pełne smaku.
Autor; David Bez
Wydawnictwo ; Buchmann
Objętość; 192 strony
Oprawa ; miękka


Na wstępie czytamy o tym skąd wziął się pomysł na tego typu dania, potem na knajpkę którą otworzył David i o tym skąd bierze swoje pomysły na dania ...


Kolejny etap to anatomia bowl food. Dzięki tym informacjom nauczymy się komponować swoje posiłki, wbrew pozorom to wcale nie jest trudne! Najogólniej mówiąc taka miska pełna zdrowia i witamin wygląda jak rusztowanie. Każde danie czy to na mokro czy na sucho bo takie podziały też znajdziemy podzielone jest na warstwy.

A zatem najpierw skomponujemy miskę na mokro układając na talerzu kolejne warstwy;
- baza - czyli kasze, makarony czy sycące warzywa tj, kalafior czy cukinia
- warzywa - surowe bądź poddanej obróbce termicznej
- białka- mięso wołowe, kurczak, jaja czy ryba
- toppingi - to składniki które dodają wigoru, smaku i koloru czyli kiszona kapusta, oliwki...
- świeże zioła- szczypiorek, bazylia...
- płyn - jego zadaniem jest dodanie potrawie smaku i połączenie wszystkich składników. Do wyboru mamy kilka wersji bulionów w płynie lub kremie, na nie znajdziemy przepisy w książce



Kolejny podział to miski na sucho, wszystkie warstwy są takie same , jedynie bulion zamieniamy na sosy. W książce oczywiście znajdziemy przepisy na sosy i dressingi które kiedyś możemy wykorzystać także do swoich skomponowanych sałatek.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała skomponować swojej miski pełnej zdrowia. Ja wybrałam taką na sucho;

Składniki;
kasza gryczana jasna
gotowana dynia
zielony groszek
cebula
jajko na twardo
rukola i bazylia

sos;
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka syropy klonowego
sól, pieprz

Wszystkie składniki układamy warstwami, polewamy sosem (mieszając ze sobą wszystkie składniki).
Gotowe!


Czyż to nie proste?! te dania uważam są idealne do lunch boxu! po co tracić czas na wymyślne potrawy, które później po przewiezieniu np. do pracy  i tak niezbyt wyglądają apetycznie. W tej kompozycji raczej nie da się niczego zepsuć, zawsze będzie wyglądać dobrze. Sos przechowujemy w innym pojemniczku, polewamy przed zjedzeniem i gotowe! Przygotowanie tego dania nie zajęło dłużej niż 20 min ( wliczając czas gotowania kaszy i dyni) A powiem Wam ,że jest bardzo sycące... także głodni nie będziecie.

Pokaże Wam kilka przykładowych miseczek które tworzy David, mam nadzieję ,że ta książka spodoba Wam się tak jak mnie i będziemy wszyscy wspólnie przynajmniej do pracy tworzyć zdrowe i odżywcze miseczki pełne witamin.





Swoją premierę książka miała 13 września ,więc jak najbardziej znajdziecie ją już w księgarniach.

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Buchmann.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger