W takie szare i chłodne dni miska zupy jak najbardziej wskazana. Dziś mam propozycje zupy fasolowej, to taki mój mix. Wyszło smacznie więc się dzielę...
Składniki;
20 dag zielonej fasoli szparagowej
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka śmietany
koperek
Przygotowanie;
Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy.
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową oczyszczamy i tniemy na mniejsze kawałki. Kiedy groch jest prawie miękki dorzucamy fasolę szparagową i ziemniaki. Wlewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką lub pikantną. Kiedy wszystkie składniki są miękkie zupę zabielamy śmietaną. (nie koniecznie) Posypujemy koperkiem.
Smacznego!
na bogato,bardzo apetyczna i sycąca zupa :)
OdpowiedzUsuńo tak, idealna na chłody...
Usuń