W tym roku grzyby obrodziły , że ho ho... Grzechem byłoby tego nie wykorzystać , tak więc i ja udałam się do lasu a ilość zebranych grzybów ucieszyła mnie ogromnie. Tak więc dziś zapraszam na zupę z maślaków, a niebawem kolejne moje propozycje.
Składniki;
ok 60 dag świeżych maślaków
2 marchewki
2 łyżki masła
1 średnia cebula
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18%
zielona pietruszka
makaron do podania
Przygotowanie;
Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, dorzucamy cebule i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wszystkie grzyby i smażymy je do momentu aż zmiękną a większość wody wyparuje, Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody ile nam odpowiada. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Składniki;
ok 60 dag świeżych maślaków
2 marchewki
2 łyżki masła
1 średnia cebula
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18%
zielona pietruszka
makaron do podania
Przygotowanie;
Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, dorzucamy cebule i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wszystkie grzyby i smażymy je do momentu aż zmiękną a większość wody wyparuje, Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotujemy kilka minut, dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody ile nam odpowiada. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!
świetna, jesienna zupa:)
OdpowiedzUsuń