Grzyby! to temat który w ostatnich miesiącach bardzo często jest poruszany a to za sprawą ogromnego wysypu grzybów w tym roku. Jak nigdy , byłam na nich kilkanaście razy i za każdym razem wracałam z pełnym koszykiem.
Dziś polecam w wersji z makaronem LUBELLA , wyszło pysznie!
Składniki;
ok 25 dag makaronu LUBELLA - wstążki długie
40 dag świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki)
20 dag chudej wędliny w plastrach
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
świeży lubczyk
Przygotowanie;
Grzyby oczyszczamy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wykładamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy do czasu aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy grzyby, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszamy. Dolewamy śmietanę, starty czosnek na małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę. Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy posiekanym lubczykiem. Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu. Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym żółtym serem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW"
Dziś polecam w wersji z makaronem LUBELLA , wyszło pysznie!
Składniki;
ok 25 dag makaronu LUBELLA - wstążki długie
40 dag świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki)
20 dag chudej wędliny w plastrach
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
świeży lubczyk
Przygotowanie;
Grzyby oczyszczamy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wykładamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy do czasu aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy grzyby, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszamy. Dolewamy śmietanę, starty czosnek na małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę. Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy posiekanym lubczykiem. Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu. Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym żółtym serem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz