października 14, 2017

Schab z nadzieniem orzechowo koperkowym.

Dziś mam kolejną propozycję na nadziewany schab. Idealnie pasuje do obiadu ale i na zimno z ulubionym sosem i kromeczką chleba smakuje wyśmienicie. 
Tutaj znajdziecie równie smaczny ale inny pomysł na odświętne danie....



Składniki;
ok. 70 dag schabu bez kości

składniki marynaty;
1/3 szklanki oleju
4 łyżki koperku drobno posiekanego
1 łyżeczka soli Skworcu, pół łyżeczki pieprzu Skworcu

Nadzienie;
środkowe nacięcie - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu , 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Boczne nacięcia - 2 kromki chleba (bez skórki), 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki posiekanego koperku,2 ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu do smaku do smaku Skworcu

Przygotowanie;
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach na całej długości. Powstałą marynatą nacieramy mięso, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Orzechy mieszamy ze startym serem, ketchupem i przecierem - tą mieszanką napełniamy środkowe nacięcie.  Do pojemnika blendera wkładamy pokruszony świeży chleb, śmietanę, przyprawy, czosnek i koperek. Wszystko blendujemy na gładką masę a następnie nadziewamy nią boczne nacięcia.
Schab obwiązujemy na około nitką aby podczas pieczenia nacięcia się nie rozchylały i nie powypadało nadzienie. Wkładamy do naczynia do pieczenia, podlewamy odrobiną wody, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1,5 godz. Około pół godz. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją w trakcie pieczenia.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger