lutego 07, 2017

Schabowy wachlarz z orzechami i brzoskwiniami.

Ostatnimi czasy bardzo często piekę mięso. Nadaje się do obiadu jak i na kanapki. A poczucie ,że zrobiłam je sama a nie kupiłam w sklepie  jest bardzo fajne...
Polecam i Wam!


 
Składniki;
ok. 70 dag schabu bez kości
 
Składniki marynaty;
1/3 szklanki oleju lub oliwy
2 łyżeczki rozmarynu Skworcu
2łyżeczki majeranku Skworcu
2 łyżeczki marynaty klasycznej do mięs
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu czerwonego Skworcu (wcześniej zmielonego)
3 starte ząbki czosnku
5 zmielonych goździków
 
Do nadzienia;
4 łyżki orzechów laskowych (wcześniej posiekanych) Skworcu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu
3 łyżki startego sera żółtego
10 dag suszonych brzoskwiń Skworcu
 
Przygotowanie;
Schab myjemy, osuszamy a następnie nacinamy wzdłuż w 3 miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem. Tym farszem napełniamy boczne nacięcia. Brzoskwinie kroimy w cienkie paski i wkładamy ją  do środkowego nacięcia. Całość obwiązujemy  nićmi kuchennymi tak aby podczas pieczenia mięso się nie rozchylało a farsz nie wypadł.
Wkładamy do formy, podlewamy odrobiną wody  a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godz w 200C. Mięso możemy nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć około pół godziny przed końcem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger