Dziś zostawiam propozycję na jutrzejszy obiad. Wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika ... i zjadać. Proste prawda!? na niedzielny obiad w sam raz.
Składniki;
pół kg mielonego mięsa wieprzowego
1 czerwona papryka
1 jajko
1 czerstwa bułka
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
bułka tarta w razie potrzeby
1 cebula
1 szklanka ziaren słonecznika
olej do smażenia cebuli
Wykonanie;
Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w wodzie, gdy namoknie, odciskamy. dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, Posiekaną natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą.
Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz