lutego 09, 2017

Pulpety w sosie koperkowym.

Zawitał pomysł na domowy obiad... takie są najlepsze!
Smaczne i szybkie - takie pomysły też czasami są potrzebne!


Składniki;
50 dag mięsa mielonego wieprzowo wołowego
pół czerstwej bułki grahamki
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki (do sosu)
2 łyżki maki (do panierowania pulpecików)
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju

Przygotowanie;
Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz a także łyżkę koperku. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpety mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpety obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę z łyżką mąki aby nie było grudek. Wlewamy do pulpetów i mieszamy aby dokładnie śmietanę rozprowadzić. Mieszamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy resztę posiekanego koperku. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger