października 10, 2017

Pizzerki z kurczakiem i leśnymi grzybami.

Ponoć grzyby jeszcze w lasach są , więc dziś mam dla Was pyszne pizzerki właśnie z nimi. 
To co, pieczemy?


Składniki;
50 dag mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
ok 1 szkl. ciepłej wody
 
Dodatkowo;
50 dag grzybów leśnych
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
2  ugotowane udka z kurczaka
pół szklanki zielonego groszku
bazylia, oregano, sól
15 dag sera żółtego
rukola i świeża bazylia do dekoracji
 
Przygotowanie;
 Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy sól, cukier i zalewamy odrobiną wody. Zostawiamy aby nieco podrosły. Po tym czasie dolewamy oliwę, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby podrosło.
 
Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Możemy dodać trochę ziół do smaku. Grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki i smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku, studzimy.
Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.
 
Ciasto dzielimy na porcje , wałkując długie paski. Każdy smarujemy koncentratem. Następnie kładziemy kurczaka, grzyby i posypujemy groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min.
Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści.
Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger