Pora na śledzie jest zawsze dobra! te świetnie nadadzą się na zwykłą kolację lub na uroczysty zjazd rodzinny... Przepis zapewne Wam już znany, ja dostałam go od koleżanki. Zachwalała, że takie pyszne śledzie i rzeczywiście miała racje! To co, zapraszam.
Składniki;
40 dag solonych śledzi
15 dag rodzynków Skworcu
4 cebule
słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag
ok 1/3 szklanki oleju
1-2 łyżki miodu lipowego Skworcu
Przygotowanie;
Śledzie wymoczyć, odcedzić i pokroić w małe romby. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły. Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić. W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Przed podaniem można śledzie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz