Wakacje wakacjami .... większość z nas podróżuje teraz częściej niż zwykle, spędza dużo czasu w środach transportu. Czasami wieje taką nudą ,że hej! ja mam dla Was świetną książkę a w zasadzie dla Waszych dzieci , która sprawi, że nuda zniknie...
Książka "Bakterie do kwadratu czyli matematyka jest wszędzie" od wydawnictwa ADAMADA jest napisana dla miłośników matematyki ale nie tylko... A zresztą sprawdźcie sami!
Książka zawiera 18 rozdziałów. To fascynujące wyprawy do krainy matematyki, wciąż jeszcze nie odkrytego świata liczb, figur i symboli. Zawiera ona opowieści o Filipie, przedstawia jego problem a następnie proponuje jego rozwiązanie, oczywiście metodą matematyczną. Jeśli ktoś naprawdę uwielbia matematykę tej książki nie może zabraknąć na jego półce.
Tytuł; Bakterie do kwadratu czyli matematyka jest wszędzie.
Autor; Anna Cerasoli
Ilustracje; Adriano Gon
Oprawa ; twarda
Objętość ; 168 stron
Wydawnictwo - ADAMADA
Pozycja ta jest ciekawym wprowadzeniem w matematykę użyteczną. Jest w rzeczywistości nauką połączoną z atrakcyjną zabawą. Może być inspiracją nie tylko dla młodego czytelnika, ale również dla nauczycieli szkolnych, którzy chcieliby zaproponować swoim uczniom coś więcej niż tylko teoretyczne, często nudne i żmudne rozważania.
Aby lepiej się czytało i burczenie w brzuchu nam nie przeszkadzało mam dla Was pyszne i chrupiące chlebki skandynawskie które świetnie sprawdzą się w podróży ale w domu z dodatkiem humusu też smakują idealnie.
Składniki;
20 dag płatków owsianych
20 dag maki żytniej razowej
10 dag ziaren słonecznika
5 dag ziaren siemienia lnianego
5 dag ziaren sezamu białego
1 i pół łyżeczki soli
ok 450 ml wody
Dodatkowo;
mak do posypania
czarnuszka do posypania
Przygotowanie;
Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda. Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. Po około 15 minutach pieczenia, wyjmujemy i nożem przecinamy chlebek na kromeczki i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu będzie łatwiej go podzielić na porcje. Z podanych składników wychodzi dwie blachy.
Podczas pieczenia można uchylać piekarnik około 3 razy na około 5 min. Wtedy uwolnimy parę wodną a chlebek będzie bardziej chrupiący. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać co jakiś czas czy chlebek już przypadkiem nie jest za twardy. W takiej sytuacji skracamy czas pieczenia.
Smacznego!
Książka "Bakterie do kwadratu czyli matematyka jest wszędzie" od wydawnictwa ADAMADA jest napisana dla miłośników matematyki ale nie tylko... A zresztą sprawdźcie sami!
Książka zawiera 18 rozdziałów. To fascynujące wyprawy do krainy matematyki, wciąż jeszcze nie odkrytego świata liczb, figur i symboli. Zawiera ona opowieści o Filipie, przedstawia jego problem a następnie proponuje jego rozwiązanie, oczywiście metodą matematyczną. Jeśli ktoś naprawdę uwielbia matematykę tej książki nie może zabraknąć na jego półce.
Tytuł; Bakterie do kwadratu czyli matematyka jest wszędzie.
Autor; Anna Cerasoli
Ilustracje; Adriano Gon
Oprawa ; twarda
Objętość ; 168 stron
Wydawnictwo - ADAMADA
Pozycja ta jest ciekawym wprowadzeniem w matematykę użyteczną. Jest w rzeczywistości nauką połączoną z atrakcyjną zabawą. Może być inspiracją nie tylko dla młodego czytelnika, ale również dla nauczycieli szkolnych, którzy chcieliby zaproponować swoim uczniom coś więcej niż tylko teoretyczne, często nudne i żmudne rozważania.
Więcej nie będę zdradzać, sami koniecznie sprawdźcie co jeszcze ciekawego kryje się w środku.
Składniki;
20 dag płatków owsianych
20 dag maki żytniej razowej
10 dag ziaren słonecznika
5 dag ziaren siemienia lnianego
5 dag ziaren sezamu białego
1 i pół łyżeczki soli
ok 450 ml wody
Dodatkowo;
mak do posypania
czarnuszka do posypania
Przygotowanie;
Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda. Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. Po około 15 minutach pieczenia, wyjmujemy i nożem przecinamy chlebek na kromeczki i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu będzie łatwiej go podzielić na porcje. Z podanych składników wychodzi dwie blachy.
Podczas pieczenia można uchylać piekarnik około 3 razy na około 5 min. Wtedy uwolnimy parę wodną a chlebek będzie bardziej chrupiący. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać co jakiś czas czy chlebek już przypadkiem nie jest za twardy. W takiej sytuacji skracamy czas pieczenia.
Smacznego!
Mamy już kilka książek o matematyce, czekają na czasy szkolne, ale tą też dodam do zakładek, na przyszłość - bo lubimy książki Adamady :) A chlebki brzmią tak prosto i smacznie, że chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, a książka rzeczywiście na czasy szkolne w sam raz ;-)
UsuńSama nie wiem czy bardziej zachęciłaś mnie do książki czy chlebka. Na szczęście nie trzeba wybierać i można mieć obie rzeczy!
OdpowiedzUsuńIle stopni nastawiamy w piekarniku ,aby upiec ten chlebek?
OdpowiedzUsuńTo 180C. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń