lipca 21, 2017

Ciasto porzeczkowe z kokosową bezą.

Kiedyś wydawało mi się ,że z porzeczek to ciasto po prostu nie może się udać, jak ja się myliłam....
Pyszne ciasto poleca się na nadchodzący weekend...


Składniki;
20 dag masła
15 dag cukru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
starta skórka z połowy cytryny
35 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60-70 dag czerwonych porzeczek
 
Beza;
4 białka
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
 
Przygotowanie;
Zmiksować masło wraz z cukrem i solą. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka i skórkę z cytryny. Na końcu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć na wysmarowaną formę 25x35cm. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać i ułożyć na cieście. Kilka możemy odłożyć do dekoracji.  Ciasto piec w piekarniku około 25 min w 200C.
W tym czasie ubić białka z cukrem a gdy będą sztywne dorzucić wiórki.  Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na gorące ciasto ukośne pasy. Temperaturę zmniejszyć do 175C i piec jeszcze 20 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger