stycznia 04, 2017

Czekoladowe kluski leniwe na puree jabłkowym.

Dziś zapraszam Was na jaglane kluski leniwe z dodatkiem czekolady...a dodatkowo z musem jabłkowym. Dla mnie pycha... a dla Was?
Zapraszam!


Składniki;
1/3 szklanki  kaszy jaglanej 
2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego)
20 dag twarogu półtłustego lub tłustego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 cukier waniliowy
 
4 jabłka
cukier do musu według upodobań
 
Przygotowanie;
Kaszę płuczemy, zalewamy prawie pełną szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Po tym czasie szczelnie zamykamy i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
 
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus.
 
Na talerzach rozkładamy mus jabłkowy a na nim porcje klusek.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kluski leniwe są u nas bardzo często! Takich jeszcze nie robiłam, na pewno smaczne! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger