Dziś dodaję przepis na sałatkę z tuńczykiem. Znalazłam go w sieci więc większość z Was już zapewne go widziała. Mimo to zapraszam!
Składniki;
1 paczka krakersów (łącznie 36 krakersów)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka
pół puszki kukurydzy
1 mała czerwona cebula
10 dag żółtego sera
majonez
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie;
Jajka należy przekroić na pół. Żółtka rozgniatamy widelcem, białka natomiast ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Możemy doprawić solą lub pieprzem do smaku.
Na podkładce czy desce układamy 12 krakersów. Na nie delikatnie wykładamy żółty ser z majonezem. Nie dociskamy zbyt mocno aby krakersy się nie pokruszyły. Przykrywamy kolejnymi krakersami. Wykładamy tuńczyka. Znów krakersy , a następnie białka wymieszane z majonezem. Całość posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc aby krakersy nieco zmiękły. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Kroimy wzdłuż linii krakersów.
Smacznego!
ale narobiłaś mi smaka!!!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń