stycznia 12, 2017

Sałatka rybna na krakersach.

Dziś dodaję przepis na sałatkę z tuńczykiem. Znalazłam go w sieci więc większość z Was już zapewne go widziała. Mimo to zapraszam!


Składniki;
1 paczka krakersów (łącznie 36 krakersów)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka
pół puszki kukurydzy
1 mała czerwona cebula
10 dag żółtego sera
majonez
sól, pieprz
szczypiorek
 
Przygotowanie;
Jajka należy przekroić na pół. Żółtka rozgniatamy widelcem, białka natomiast ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i odsączoną kukurydzę. Mieszamy. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Możemy doprawić solą lub pieprzem do smaku.
Na podkładce  czy desce układamy 12 krakersów. Na nie delikatnie wykładamy żółty ser z majonezem. Nie dociskamy zbyt mocno aby krakersy się nie pokruszyły. Przykrywamy kolejnymi krakersami. Wykładamy tuńczyka. Znów krakersy , a następnie białka wymieszane z majonezem. Całość posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc aby krakersy nieco zmiękły. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Kroimy wzdłuż linii krakersów.


Smacznego!

3 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger